Rubriky
Závodní motorky

Motorky Yamaha

Jedním ze světově nejúspěšnějších automobilek zaměřujících se na motocykly je bezesporu japonská společnost Yamaha. Jak probíhala cesta Yamahy na nejvyšší příčky trhu ve své kategorii, a jaké úspěchy na své pouti společnost nasbírala?

Při zrodu Yamahy byly motorky doslova hudbou budoucnosti

Ač to může pro některé čtenáře znít překvapivě, společnost Yamaha se v počátcích svého vzniku, který se datuje již od roku 1887, věnovala nejprve opravě varhan a postupně také výrobě hudebních nástrojů.

Nápad realizovat se i ve sféře dopravních prostředků přišel až v polovině minulého století. V roce 1955 pak byla založena motoristická odnož podniku, která je dnes známá pod názvem Yamaha Motor Company. K odkazu své hudební historie se pak společnost Yamaha hrdě hlásí svým logem, ve kterém se nachází tři překřížené ladičky.

V 60. letech vstoupila společnost na mezinárodní trh, přičemž se jí v průběhu druhé poloviny 20. století dařilo nasbírat řadu prestižních ocenění a titulů na nejrůznějších závodech či soutěžích. V současnosti se tak firma Yamaha drží na pomyslném vrcholku nejen v rámci trhu s hudebními nástroji, ale také právě v oblasti motocyklů.

První crossová motorka nebo úspěchy na stříbrném plátně

Klíčový úspěch společnosti Yamaha tkví zejména ve schopnosti dobře předvídat to, co se odehrává či v budoucnu bude odehrávat v rámci společnosti. Díky tomu si firma v průběhu své existence udržovala poměrně slušný technologický náskok. Byla tak prvním výrobcem motocyklů, který uvedl na trh crossovou motorku, konkrétně model DT-1, který byl představen již v roce 1968.

Yamaha DT-1, 1968
Yamaha DT-1, 1968

Jednalo se přitom o jakýsi hybridní motocykl, tedy kombinaci on-road a off-road stroje, který si velice rychle našel své fanoušky a příznivce. Přestože v době zahájení prodeje DT-1 ve Spojených státech amerických obchody v USA příliš nekvetly, i tak se podařilo téměř okamžitě prodat na 12 tisíc kusů této motorky.

Pokrokovou se Yamaha stala také díky skvělým schopnostem komerce. Poměrně často se totiž motocykly japonského výrobce objevily také v nejrůznějších seriálech a filmech. Například model MT-09 byl k vidění v třetím díle filmové série John Wick. Yamaha VMAX si zase střihnula hlavní roli v komiksovém trháku Ghost Rider.

Yamaha MT-09, 2014
Yamaha MT-09, 2014

Slavné klasické modely Yamaha

Kromě výše zmíněných modelů vyrobila společnost Yamaha Motor Company ještě řadu dalších ikonických motocyklů. Mezi ty nejslavnější patří:

RC350LC – model těšící se velké oblibě zejména ve Velké Británii, nejúspěšnější éru zažil v průběhu 80. let, přičemž exceloval na řadě profesionálních závodů.

Yamaha FS-1E – populární zejména u dospívajících chlapců, v jejichž generaci tak odstartoval éru lehkých mopedů, model byl vyvinut v návaznosti na omezení řízení motorových vozidel pro mladistvé na kubaturu do 50ccm.

Yamaha YZF-R1 – nejoblíbenější model z přelomu tisíciletí, který nastavoval hranice silničních motorek, řada dalších výrobců se v rámci vlastních modelů inspirovala právě motocyklem YZF-R1.

Yamaha PW50 – naprostá ikona mezi crossovými motocykly, která je na trhu již přes 40 let, jedinečný zážitek z off-road jízdy s důrazem na decentní výkon motoru, který zvládnou ovládat i ti nejmladší řidiči.

Yamaha XT500 – model pohybující se na pomezí silničních a crossových motorek, vítěz řady závodů Paříž–Dakar, který dokázal, že motocykly s duálním zaměřením mají ve světě motorismu budoucnost.

Ambice do příštích let společnosti Yamaha

Automobilka Yamaha neustává ve vývoji nových strojů ani v současnosti. Do příštích let se tak chce zaměřit zejména na vývoj motocyklů střední třídy, díky kterým chce do roku 2025 své tržby z prodaných kusů oproti letošnímu roku zdvojnásobit. Stejně tak jsou v jednání elektřinou poháněné alternativy motorek, které jsou na trhu jednostopých vozidel stále více populární.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *